Toscane

 

Foto: Hans Groener

 

 

 

Geschiedenis van terracotta uit Impruneta

 

Tussen de Toscaanse heuvels is het kleine stadje Impruneta te vinden. Hier wordt al sinds honderden jaren door pottenbakkers (kunstenaars) het meest bekende aardewerk ter wereld geproduceerd.

 

De grondstoffen voor deze oorsponkelijk grijze klei worden ook in dit gebied gewonnen. Potten worden met de hand gemaakt volgens lang bestaande traditie. Vaak wordt de klei in gipsen mallen geslagen. De natte klei wordt langzaam aan de lucht gedroogd en daarna enkele dagen bij hoge temperatuur in de oven gebakken. Direct uit de oven worden de hete potten met koud water afgeblust waardoor een hoogwaardige kwaliteit ontstaat. Dit productieproces duurt circa 8 weken. In de zomer en winter is het moeilijker om de potten te maken, bij hoge temperaturen drogen de potten te snel waardoor krimpscheuren kunnen ontstaan, bij vorst is de klei bevroren en kan niet in model worden gebracht. Na het bakproces in de stenen oven krijgt het aardewerk zijn typische rood-paarse tint, hetgeen vaak vergeleken wordt met de Toscaanse zonsopgang. Dit aardewerk is uniek, kwalitatief hoogstaand en ook kostbaar. 

 

 

 

De bekende imprunetaklei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bijzondere samenstelling van de grondstof (met o.a. hoge calcium en magnesium gehaltes) samen met de hoge oventemperaturen zorgt voor duurzaam en vorst-resistent aardewerk. Werkelijk vakmanschap met gedetailleerde afwerking zorgt voor uniek en kwalitatief hoogstaand aardewerk.

 

Het succes van de terracotta producten uit dit gebied valt te verklaren door een aantal gunstige omstandigheden: de kwalitatief zeer goede klei, de aanwezigheid van voldoende hout om de ovens te kunnen stoken en gunstige ligging ten opzichte van steden als Florence, Arezzo en Siena. In andere delen van Toscane wordt ook kwalitatief zeer goed aardewerk gemaakt, maar dit is dan minder kostbaar omdat het niet de naam Impruneta mag dragen. 

 

 

 

de oven wordt gevuld

Een bezoek aan de ovens maakt het mogelijk het productieproces (workshop) te aanschouwen, alwaar de vier elementen samenkomen: aarde, vuur, lucht en water.

 

Rondleiding bij pottenmaker uit Impruneta:

http://www.seibert-rice.com/video_pbs_victory_garden.html